Hof van Heden Hooghalen

In de gemeente Midden-Drenthe start deze maand het project Hof van Heden Hooghalen. Een project waarin de inwoners en de dorpstuin in Hooghalen samen het middelpunt vormen. Tijdens Hof van Heden Hooghalen worden (oude) streek- en familierecepten van inwoners verzameld, kook- en wecktechnieken uitgewisseld en werken kinderen tijdens een serie kunstlessen met pigmenten uit de planten van de dorpstuin. Het voedselproject brengt drie generaties inwoners samen en vergroot de kennis van de “Haolers” over gezond en duurzaam voedsel in de eigen omgeving.

Het project Hof van Heden Hooghalen is door Stichting Kunst & Cultuur, samen met House of Design, ontwikkeld met bewoners en agrariërs uit het dorp en de vrijwilligers van de Dorpstuin en Duurzaam Hooghalen. Het project bestaat uit drie delen. Op 10 september wordt gestart met het schoolproject en later deze maand volgt het voedsel- en receptenprogramma met senioren, volwassenen en jongeren in het dorp. De initiatiefnemers zijn op zoek naar bewoners die willen deelnemen. Het project wordt eind van het jaar afgesloten met een presentatie van het scholenproject en de voedselontwerpen en, indien mogelijk vanwege corona, een gezamenlijke maaltijd met de deelnemers.

Schoolproject
Kunstenaar Jolande van Luijk uit Peize gaat samen met kinderen van groep 5 en 6 van basisschool De Bosvlinder in Hooghalen een kunstwerk maken met het pigment uit de planten van de dorpstuin. Het werk krijgt de vorm van een oogstkaart. Kinderen maken op deze wijze kennis met de flora, fauna en grondsoorten in de omgeving. De leerlingen worden zich door het project meer bewust van wat er groeit en bloeit in de eigen omgeving. 

Het tweede deel van het project wordt gerealiseerd door ontwerper Caro Turlings uit Groningen. Zij gaat met drie generaties inwoners recepten, kook- en wecktechnieken uitwisselen. Daarnaast gaat zij op zoek naar de verhalen die daar vaak bij horen. De ontwerper is op zoek naar die recepten en wecktechnieken die van generatie op generatie worden doorgegeven. Door de kennis van de Haolers ontstaan wellicht ook nieuwe recepten die eind van het jaar kunnen worden gedeeld met andere inwoners van het dorp. Volgens de organisatoren heeft Hooghalen alle kennis in huis voor mooie innovatie op het gebied van voedsel. Het dorp kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan gezond en duurzaam voedsel voor de toekomst.

House of Design
Het gehele project en de afsluiting worden gerealiseerd in samenwerking met House of Design uit Groningen. Zij zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van de kunstenaar en ontwerper.  Lokale waardeketen House of Design hoopt dat dit project een mooie eerste stap is voor de ontwikkeling van een Lokale Waardeketen in de regio. Op die manier zou ook op lange termijn de kracht van het dorp en de omgeving gebruikt kunnen worden door het inzetten van lokale hernieuwbare grondstoffen om te komen tot minder afval, circulaire economie, meer biodiversiteit, minder CO2 uitstoot en regionale trots.Het project Hof van Heden Hooghalen is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de provincie Drenthe, de gemeente Midden-Drenthe, de Bank Giroloterij en het fonds Sobrietas. Mede door de kennis van het Breed Overleg Kleine Dorpen (BOKD) is dit project tot stand gekomen. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met bij Stichting Kunst & Cultuur (K&C), T (0592) 33 69 99.