Masterclass Textielkunst

Masterclass Textielkunst Noord Nederland  ‘Beeldend werken met natuurlijk textiel’

Voor wie is deze masterclass?

  • Ben je veel met textiel bezig en wil je een creatieve ontwikkeling intensiveren?
  • Denk jij ‘Ik ben nog niet klaar en wil meer individuele groei’?
  • Wil je jouw persoonlijke grenzen écht verleggen?
  • Je beheerst al meer technieken en je zoekt nu een je eigen stijl?
  • Wat zijn jouw talenten en wat maakt jouw werk onderscheidend van anderen?
  • Wil je leren kritisch te kijken naar je eigen werk en durven vragen te stellen over je werk aan je groepsgenoten.
  • Wil je groepsgenoten tips te geven en weten hoe je anderen kunt aanmoedigen?

Door wie? Jolande van Luijk

Leerpad: Je komt 2 x per maand van september tot april een dagdeel bij elkaar. Daarnaast is er persoonlijke coaching naar behoefte. Je leert zelfstandiger werken en bewust creatieve stappen te zetten. Het zal een combinatie zijn van onderzoeken, kijken en praten. Je ontvangt opdrachten om je te inspireren maar de focus ligt op jouw creativiteit en initiatieven.

Inhoud: Je bepaald aan de hand van een thema projecten. Dit proces licht je toe aan de groep. Er is een veilige sfeer waarin anderen met je meedenken door middel van vragen stellen. Hierdoor ga je patronen doorbreken en je beeldende vindingrijkheid vergroten. De materialen zijn hoofdzakelijk natuurlijk, zowel textiele als verwante materialen. Je werkt zoveel mogelijk milieuvriendelijk.

Bruikbare technieken zijn bijvoorbeeld: Verven, printen en stempelen met planten, vilten, papierscheppen, schilderen, quilten, borduren, weven, appliqueren, verharden, insnoeren, omwikkelen, scheuren en verbinden. Je kan 2 of 3 dimensionaal werken.

donderdagmiddag van 13.30-16.00 uur Start september tot april op. 14 lessen. 

Data  30-09, 14-10, 28-10, 04-11, 18-11, 02-12, 16-12, 13-01, 27-01, 10-02,17-02, 03- 03, 17-03, 07-04

Kosten €550,- inclusief koffie en thee, exclusief materialen. Inhalen van lessen is niet mogelijk, wel een keer online aanwezig zijn. Betaling in 2 termijnen mag.  Om deel te nemen schrijf je een motivatie en een toelichting wat je tot nu toe hebt geleerd en gedaan. Stuur mij een foto van een werk waar je heel tevreden mee bent, met een kort verhaal.

 

Kunstvilt

kokon-1-2

 

Kunstvilt inspireert! 

Vrijdag  van 10.00-16.00 uur  8 dagen samen voor €440,- 

24 -09, 08-10, 12-11, 10-12, 21-01, 04-02, 11-03, 01-04

Deze cursus is voor deelnemers die al kunnen vilten dmv een beginnerscursus, bij mij of elders. Als je het vilten wel graag doet maar thuis kom je er niet toe of je wilt graag met anderen samen vilten kan dit zeer inspirerend zijn. De ene keer staat een kunststroom of thema centraal en een andere keer ontdekken we een vilttechniek of experimenteren gezamelijk met een materiaal. Je zorgt zelf voor materialen of koopt die bij mij.   Een deelnemer schrijft hierover;  'Het was een zeer inspirerend jaar en ik heb ervan genoten. Van alles; de sfeer, het vilten, de heerlijke soepen en taarten en bovenal van de groep. Ook de manier waarop Jolande toch steeds er weer in slaagt ons zo één aan het werk te krijgen en die heerlijk stilte, daar heb ik ook heel erg fijn gevonden.' 

VOL! maar laat je op de wachtlijst plaatsen als je belangstelling hebt of start dit keer met een dinsdagmiddag groep.

 

Open Atelier textielkunst

Je werkt zelfstandig én inspireert elkaar. De groep is maar 6 personen zodat je verzekerd ben van een grote werkplek. Het zijn diverse technieken waar iedereen werkt, alles is goed. Je kan een langere periode aan een groot project besteden of korte experimenten met nieuwe technieken en materialen. Het is vaak een levendige uitwisseling met de andere kunstenaars. Het is een vaste groep waardoor een veilige sfeer ontstaat waarin je makkelijk je grenzen kan verleggen. 8 bijeenkomsten, 1 keer per maand

Kosten exclusief materiaal €240,-  Je zorgt zelf voor je materialen en gereedschap.

groep 1  Dinsdagmiddag 13.30-16.30 uur  Data 14-09, 12-10,  9-11, 7-12, 11-01, 01-02, 08-03, 05-04

groep 2 Dinsdagmiddag 13.30-16.30 uur  Data 28-09,26-10, 23-11, 14-12, 25-01, 15-02, 15-03, 12,04.

Vilten met kinderen

papierscheppen-met-kinderen-ivn-peize-2017-19

Vilt je eigen sfeerlichtje – met je opa of oma

Samen met je opa of oma ga je in het atelier van Fibreations werken aan je eigen waxinelichthouder van vilt! Iedereen neemt nadertijd zijn/haar eigen creatie mee naar huis. In de donkere wintermaanden zorgt de houder voor gezelligheid.

woensdag 24 november 2021  15.30 – 17.00 uur  Groep 3- 5   Locatie: Atelier Fibreations

Vilt je eigen sfeerlichtje – met je opa of oma

Samen met je opa of oma ga je in het atelier van Fibreations werken aan je eigen waxinelichthouder van vilt! Iedereen neemt nadertijd zijn/haar eigen creatie mee naar huis. In de donkere wintermaanden zorgt de houder voor gezelligheid.

donderdag 25 november 2021, 15.30 – 17.00 uur, Groep 6 - 8 

Wandkleed, levensdoek vilten


fibreations-voor-noorderveld

Je gaat een wandkleed of een omslagdoek vilten met zijdezachte merino wol en plantaardig geverfde krullen of zijdevezels. Je kan de Qvilt techniek gebruiken. Het is een kleurrijke workshop,  je maakt een heel mooi, betekenisvol en kunstzinnig viltwerk. Er is veel ruimte om jouw eigen expressie. De groep is gegarandeerd klein, minimaal 2 en max 3 personen. Iedereen kan deze workshop volgen. 

De prijs is inclusief het benodigde materiaal; zijde, wol, vezels, krullen en verse baksels bij de koffie en kruidenthee! Je kan deze unieke workshop boeken op een datum in overleg; 

minimaal 2 personen 10.00-16.00 uur  

€85,- per persoon

 

wandkleden-jolande-3780

Betekenisvol vilten in Frankrijk

Lothlorien in Frankrijk   4 tot 10 juli  of van 11 tot 17 juli 2021 

In de week op Lothlorien kan je 5 dagen ontdekken wat vilten vóór en met jou doet. Je maakt kennis met o.a. vorm, -vachtvilten, -mandala, plantaardig printen en per dag is er een thema. Vanuit de stilte van deze unieke plek ontstaan verrassende kunstwerken die spelenderwijs groeien. Het proces van vilten verbind zich met jouw proces en met jouw creatieve ontwikkeling. Ook ervaren vilters krijgen alle kans en ruimte om nieuwe ervaringen op te doen. voor alle informatie en opgave. Kosten viltcursus €200,- 

img_20190908_122639

https://centrelothlorien.com/cursusaanbod/jaarprogramma/

 

 

Indigo verven

joeyrietveldzesvoetzeven-6406

Een 1 dag-cursus waarin goed houdbare kleur indigo blauw worden geverfd met natuurlijke kleurstoffen.  

De methode is erop gericht dat je het daarna ook thuis zelf kunt doen, je krijg de recepten mee. 

op aanvraag 10.00-15.00 uur  

 

 

 

 

Botanisch Papier scheppen en papier vilten

dscf5081img_0664-f2

Papierscheppen van planten ´Een blad met een verhaal uit de natuur´

Dit kan met vlas of iris uit jouw tuin die je leert verwerken tot prachtig vezelrijk en zuurvrij papier. Je leert welke planten bruikbaar zijn en je gaat logen zonder gif zodat de vezels 'schepklaar'zijn. Vezelkunst vanuit de flow van de natuur en pure onthaasting met plantkracht. 

Je gaat verschillende plantenvezels scheppen met een schepraam. Zo ontstaat vezelrijk papier met verschillende naturel kleuren.

De prijs is inclusief alle plantenvezels van veel verschillende planten én hoogwaardig pulp en gebruik van professioneel papierschepgereedschap. Je krijgt een lesbrief mee met alles wat je weten moet om thuis planten te bewerken voor dit doel. De lunch is 'Potluk'. 

-Botanisch plantenpapier maken op 20 november 2021

-Papier experimenteel vilten op 21 november  

Je gaat van het papier wat je zaterdag en maakt hebt een object vilten waardoor het papier blijvend ingevilt wordt, denk aan een lamp of raamwerk. Met speciale wol kan je bijna transparant vilten.

Ook kan je denken aan verschillende wolsoorten, kleuren en ondergronden zodat je al experimenterend tot nieuwe toepassingen kan komen. 

10.00-16.00 uur  kostprijs is  €80,-  per dag inclusief materialen en  profesioneel gereedschapgebruik. Twee dagen is €150,-

SONY DSC

SONY DSC

Japanse knooptas vilten

Japanse knooptas vilten, een tweedaagse waarin je veel leert over vormvilten met een spectaculaire tas als resultaat die mooi én praktisch is; je draagd het als rugzak, handtas of schoudertas. Het is een echte uitdaging, want je werkt binnenstebuiten. Het is een persoonlijk keuze hoe groot het wordt, de materialen en kleuren en decoraties zijn aan jou! Je kan je met 2 personen al aanmelden en dan plannen we een datum.

 10.00 - 16.00 uur  kostprijs €150,- incl. materiaal 
jolande-van-luijk-foto-fred-zanting-galerie-veenhuizen-2017-106
 

 

Mandala vilten   

Een mandala vormen is een individueel proces. D.m.v. cirkels, kleuren en symbolen ontstaat jouw persoonlijke mandala. In een veilige sfeer is er ruimte om dit spirituele ontwerp te laten ontstaan.  Je kan qvilt gebruiken maar ook draden, steentjes, kraaltjes, vezels. Dierbare voorwerpjes (klein) kan je ook zelf meenemen. 10.00-16.00 uur  

kosten  €75,-  en dit is inclusief alle materialen, koffie en thee en taart. Deze workshop is te boeken voor kleine groepen of minimaal 2 personen. 

jolande-van-luijk-chakra-2016-foto-fred-zanting-13

Vachtvilten

                   img_4300                               

Vachtvilten, een masterclass van één dag

Je leert vilten met krullen en lokken uit de ruwe vacht (zoals Racka, Masham, Wensleydale, Leicester, Lincoln longwol, Gotland, Bluefaced leichester, Shetland, Alpaca, Angora en Drentsheideschaap) Je kan een lamp, kraag, een kussen en/of een ruig kleed vilten. Ik vertel over de verschillende technieken en vachten en toepassingen (en dit te doen zonder je rug en armen te veel te belasten.) Maar zeker leer ik je hoe de vacht echt goed hecht aan de ondergrond en zonder gaten blijft! Ik kan je ook het transparant vachtvilten leren waarmee je zelf lampen of gordijnen kan maken. 

kosten €80,- datum op aanvraag

Bij Sikko Oegema

Deze muur van prachtige vachten is bij Sikko Oegema, www.deweidonk.nl  waar ik de wol inkoop.

Schoenen vilten

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze workshop kan ik alleen op verzoek verzorgen voor minimaal 3 personen voor €225,-p.p.

In twee dagen je eigen schoenen vilten zodat jij daarna voortaan, altijd op maat, hoge of lage schoenen kan maken. In de zool wordt een gleuf gefreest zodat het stiksel niet slijt. Je kan er echt mee naar buiten. De zool is waterdicht. Eerst een hoge rand van leer en een kunststof slijtvaste zool. 

De workshop prijs is inclusief alle wol, het leer en de zool en het proffessioneel plaatsen van de zolen.  

Vrij Vilten

regenboogverven-2016-12

Vrijuit vilten. Je kan van al mijn eerlijke natuurlijke materialen gebruik maken en ook zelf iets meenemen. Je kan een techniek verdiepen of je hier laten inspireren. Ik garandeer een kleine groep en een rustige werkplaats. Maak met mij een afspraak als je een groepje hebt.

prijs in overleg, inclusief materiaal.  10.00-13.00 uur of  10.00-16.00 uur 

Hoed vilten

thumbnail_cowboyhoed-1-2

Je leert in één dag een bijzondere hoed te ontwerpen en te vilten;  je breng je wens in of je kijkt hier wat er mogelijk is en maakt een eigen mal (de platte vorm waarom heen je vilt). Je kunt variëren met omslagen, plooien, randen en punten.

datum op aanvraag 10.00-16.00 inclusief materialen € 80,-