artikel Kleintje cultuur in De Krant

6 juli 2018 staat er een artikel in De Krant van mij in de rubriek Kleintje Cultuurkunst-aan-de-vaart-2016-1

Vertrouwen in eigen kunnen en een voorkeur voor trage processen

PEIZE – Tijdens festival Wat ’n Kunst wordt – net als vorig jaar – weer een kwalitatief hoogwaardige kunstmarkt georganiseerd. Een markt waar kunstenaars uit de regio, maar ook van elders uit het land, hun passie kunnen laten zien. Het betreft hier niet de standaard kunstmarkt met amateurs uit de regio. Nee, de kunstmarkt betreft een markt voor de professionals die goede, kwalitatieve kunst willen laten zien voor een kritisch publiek. En dat spreekt Jolande van Luijk juist aan.

Jolande van Luijk is bekend van Fibreations, gevestigd aan De Pol in Peize. Het oude schoolgebouw, waar menig Peizenaar nog herinnering aan heeft. Daar zetelt zij met haar kunst, geeft ze workshops en doet ze inspiratie op. Haar locatie wordt dikwijls herkend aan de kast met lappen stof die voor het oude gebouw staat. ‘Ik heb ooit eens, heel impulsief, mensen gevraagd om lappen stof op te sturen waar zij iets mee van plan waren, maar nooit daadwerkelijk iets mee hebben gedaan. In totaal kreeg ik zo’n 2000 lappen uit heel Nederland. Het mooie is: dat zijn 2000 verhalen. Ik heb die lappen in een kast gezet en die staat al jaren buiten. Inmiddels zijn de lappen aan het verschimmelen en heb ik er al eens over nagedacht om ze gewoon weg te gooien. Maar dan krijg je weer van iemand  te horen dat ze juist de locatie zo herkennen vanwege die kast met lappen. Tja, dan laat je het tóch maar staan.’

De naam Fibreations is een samentrekking van het woord ‘fibre’ en ‘vibrations’. Jolande is een viltster, wat inhoudt dat zij voornamelijk met wol werkt. ‘Wol en planten’, voegt ze daar aan toe. Planten? ‘Ja zeker. Ik werk met zoveel mogelijk duurzame producten. Zo verf ik mijn wol vaak met planten uit mijn eigen tuin. Die planten verzamel ik, kook ik met water en dan bereid ik de wol voor, zodat de wol open komt te staan. Uiteindelijk laat ik de kleur van de planten in de wol trekken. Die kleur gaat er vervolgens nooit meer uit’, legt Jolande uit. Een traag proces, zo beaamt ze. ‘Maar ik voel me juist fijn bij trage processen.’ Geduld is een schone zaak, zo blijkt maar weer.

Met haar bijzondere kunsttechniek heeft Jolande allerhande bijzondere dingen gemaakt. Zo maakte zij eerder laarzen en hoeden en werkt ze sinds kort samen met een meubelmaker. Inmiddels heeft ze hierdoor een aantal stoelen gestoffeerd volledig in haar eigen stijl.
Het meeste plezier haalt ze uit het geven van workshops in haar eigen atelier. Een mooi, ruim opgezet atelier. ‘Als ik hier sta voel ik me heerlijk. Het is een mooie ruimte met uitstekend licht. Dat is het mooie aan deze oude basisschool. Het is een prachtig gebouw’, zegt Jolande. Vaak ziet ze dezelfde mensen terugkeren bij haar workshops. Wat ze bijzonder vindt, is dat ieder mens zijn eigen kleurenspectrum en techniek heeft. ‘Sommige mensen werken heel ruig, of juist heel technisch. Welke techniek ze kiezen, hangt ook af van de persoon. Maar het mooie is: je ziet geleidelijk aan een bepaalde ontwikkeling bij de mensen. De workshop leert mensen niet alleen om op een bepaalde manier kunst te maken, maar leert ze ook dat ze moeten vertrouwen op zichzelf.’

Zelf kan Jolande zowel precies als expressief werken. ‘Op de kunstmarkt ga ik een mix van beide aanbieden’, zegt ze. Ze zegt dat het lastig is om een prijs voor je kunst te bepalen. Daar heeft niet alleen zij last van, zegt ze. ‘Het is sowieso lastig om een goede prijs voor je kunst te vragen. Als je een té hoge prijs vraagt, kopen mensen het meestal niet. Maar als je een lage prijs vraagt, zeg je eigenlijk dat je kunst niet veel waard is. Daarom zet ik liever hoger in. Het gaat om geloof en zelfvertrouwen. Kunst mag dan best wat kosten.’
Jolande heeft er in ieder geval zin in. ‘Ik vond het vorig jaar zó ontzettend leuk dat de markt ook gewoon een mooi sociaal gebeuren was. De organisatie doet echt zijn best om een markt met hoge kwaliteit en diversiteit op poten te zetten. Vorig jaar leverde dit veel plezier op voor standhouders en bezoekers. Ik verheug me er nu alweer op.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *