hoofddeksels voor statushouders

merhawit-en-mile-piet-bakker-11092017fcn-hoedjes-11-9-2017-peize-fokke-de-jong-18

 

fcn-hoedjes-11-9-2017-peize-fokke-de-jong-17

 

Expositie

Voor VluchtelingenWerk Noord-Nederland, afdeling Noordenveld organiseer ik de expositie ‘Hoofddeksels voor statushouders’. Meer dan 20 textielkunstenaars hebben zich gemeld na een oproep, om van gehaakte rondjes d.m.v. haken, breien, borduren en vilten een uniek hoofddeksel te maken. Tijdens de Open Atelier Route worden deze hoeden geëxposeerd  op 30 september en 1 oktober bij Fibreations, de Pol 24 in Peize tussen 12.00 en 17.00 uur.

Persbericht: Jolande  bezit een enorme collectie gehaakte rondjes omdat zij haar oude buurvrouw, Mevr. Hennie Bonder, ooit vroeg een pannenlap te maken en dat herhaalde zij dagelijks en zo werden het er honderden. Al jaren verwerkt van Luijk deze rondjes (door van Luijk verder Hennies genoemd) in haar kunstwerken, ze blijken heel inspirerend. Materialen en kleuren wisselen en daardoor is geen Hennie hetzelfde.

Kunstveiling

Op zaterdag 4 november 2017 wordt er een kunstveiling georganiseerd tijdens de Open Dag van VWNN Noordenveld waar deze hoofddeksels bij opbod zullen worden verkocht. Op deze dag viert VWNN Noordenveld dat ze precies één jaar gehuisvest is in haar nieuwe locatie in Roden. De opbrengst van de veiling is 100% voor VWNN Noordenveld. Op deze locatie krijgen veel statushouders o.a. een inburgeringscursus. De hoofddeksels worden hier geëxposeerd op 2 en 3  november 2017 in Roden.

Samen kunst maken

Samen met vrijwilligers van Vluchtelingenwerk heeft Jolande afgelopen jaar al kinderen en vrouwen ontvangen in haar atelier. Daar bleek dat creativiteit (vilt maken) een geweldig hulpmiddel is bij contact maken en samen bezig zijn. Van Luijk zegt: “Mijn doel is meer mensen in contact te brengen met deze nieuwe Nederlanders d.m.v. kunst. Kunstmakers én kunstkopers. Daarom stel ik mijn voorraad Hennie’s ter beschikking aan dit project”.

Welkomst-kussens

Het doel van de opbrengsten van deze kunstveiling is interactieve activiteiten organiseren op creatief gebied waarin ontmoetingen van de statushouders en Nederlanders centraal staat. Van Luijk start dit jaar een Handwerkcafé waar nieuwe en geboren Nederlanders samen Welkomstkussens gaan maken voor hen die als statushouders in de gemeente komen wonen. Een kussen als symbool voor een nieuwe plek die eindelijk veilig genoeg is om je hoofd neer te kunnen leggen en rust te ervaren. Dat lotgenoten en voorgangers dit maken helpt hen hopelijk zich welkom te voelen. Meer info bij Jolande van Luijk 0652206778 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *